Daudzi noteikti būs lietojuši efektīvākus un mazāk efektīvus līdzekļus cīņā pret odiem un citiem insektiem.

Kas ir DEET kukaiņu atbaidīšanas līdzekļi?

DEET (N, N-dietil-m-toluamīds) ir daudzpusīgs un efektīvs kukaiņu atbaidīšanas līdzeklis. Kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus, kas satur DEET, miljoniem cilvēku visā pasaulē ir izmantojuši vairāk nekā 40 gadus, lai atbaidītu odus, ērces, blusas, graužošās mušas. Šie produkti ir pieejami daudzos sastāvos, ieskaitot losjonus, krēmus, želejas  un  aerosolus.  Kukaiņu atbaidīšanas līdzekļi var samazināt moskītu un ērču koduma risku, taču produkti, kas satur DEET, jālieto pareizi.


DEET 1944. gadā izstrādāja Amerikas Savienoto Valstu Lauksaimniecības departaments, lai to izmantotu Amerikas Savienoto Valstu armija , ņemot vērā džungļu kara pieredzi Otrā pasaules kara laikā.

Sākotnēji tas tika pārbaudīts kā pesticīds lauku saimniecībās, un militārajā lietošanā tas tika izmantots 1946. gadā, bet civilā - 1957. gadā. To izmantoja Vjetnamā un Dienvidaustrumāzijā.
DEET koncentrācija produktos var svārstīties no mazāk nekā 10 procentiem līdz gandrīz 100 procentiem. Zīdaiņiem un bērniem ieteicama koncentrācija no 10 līdz 30 procentiem. DEET nedrīkst lietot bērniem līdz 2 mēnešu vecumam
Piesardzības nolūkā ražotāji iesaka, ka DEET produktus nedrīkst lietot zem apģērba vai uz bojātas ādas un preparātus nomazgāt pēc tam, kad tie vairs nav vajadzīgi.

Vieni no efektivākajiem līdzekļiem saturēs aktīvo vielu DEET.


Kā darbojas DEET un citi repelenti?

Odus un citas ar asinīm barojošas mušas (piemēram, melnās mušas un briežu mušas) saimniekus piesaista ādas smaka un oglekļa dioksīds no elpas. Kad moskīts nonāk tuvu objektam, DEET un daži citi repelenti iesprūst kukaiņu sensoros un sajauc kukaiņu spējas, lai tas nespētu veiksmīgi nosēsties un sakost saimnieku. Repelenti ir efektīvi tikai nelielos attālumos no apstrādātās virsmas, tāpēc lietotājs joprojām var redzēt, ka netālu lido odi. Kamēr lietotājs netiek sakosts, nav pamata piemērot vairāk DEET.

Vai es varu vienlaikus lietot kukaiņu atbaidīšanas līdzekli, kas satur DEET un sauļošanās līdzekli?

Jā. Cilvēki var un vajadzētu izmantot gan sauļošanās krēmu, gan DEET, atrodoties ārā, lai aizsargātu savu veselību. Lai pareizi lietotu katru produktu, izpildiet uz iepakojuma sniegtos norādījumus. Vispirms uzklājiet sauļošanās līdzekli, pēc tam ar repetantu, kas satur DEET. Lai pasargātu no saules iedarbības un kukaiņu kodumiem, varat arī valkāt garas piedurknes un garas bikses. Kukaiņu atbaidīšanas līdzekli, kas satur DEET vai permetrīnu, varat arī uzklāt uz apģērba, nevis tieši uz ādas.

Kā DEET repelenti jāizmanto, lai novērstu kukaiņu kodumus?

Izlasiet un ievērojiet norādījumus uz etiķetes un izvairieties no pārmērīgas lietošanas un pārmērīgas lietošanas.
Jo vairāk DEET satur produkts, jo ilgāk repelents var pasargāt no odu kodumiem. Tomēr koncentrācija, kas pārsniedz 50 procentus, nepalielina aizsardzības ilgumu. Lielākajā daļā gadījumu DEET ir piemērots no 10 līdz 25 procentiem. Lai pārliecinātos, ka nereaģēsiet uz atbaidīšanas līdzekli, pirms vispārējas lietošanas uzklājiet produktu nelielā ādas vietā uz rokas vai kājas.
Izmantojiet tieši tik daudz repelentu, lai nosegtu neaizsargātu ādu un / vai apģērbu. Pēc atgriešanās telpās apstrādāto ādu nomazgā ar ziepēm un ūdeni.
Nomazgājiet apstrādāto apģērbu, pirms atkal valkāat. Neizsmidziniet tieši uz sejas; izsmidziniet repelentu uz rokām un pēc tam uzklājiet uz sejas.
Izvairieties no jutīgām vietām, piemēram, acīm, mutes un deguna membrānām.
Nelietojiet pār griezumiem, brūcēm vai kairinātu ādu.
Nelietot zem apģērba.
Izvairieties no izsmidzināšanas uz plastmasām (piemēram, pulksteņu kristāliem un brilles rāmjiem), viskozi, spandeksu, citiem sintētiskiem audumiem, ādu un krāsotām vai lakotām virsmām, jo ​​DEET var sabojāt šīs virsmas.
Nesmidziniet DEET saturošus produktus slēgtās vietās. DEET produkti parasti atbaida odus vairākas stundas, tāpēc nav nepieciešams atkārtoti lietot repelentu biežāk.