Ūdensžurkas rada lielu postījumus dārzos un laukos.
 Sv. Galena, 25.05.2021.
Mirstošie augi, nokaltušie krūmi un nokaltušo koku stādi bieži norāda uz ūdensžurkas invāziju. Šajā ģimenē ietilpst parastā ūdensžurka, lauka ūdenžurka un rudā ūdensžurka (
Myodes glareolus). Šīs sugas bez īpašas apmācības bieži ir grūti atšķirt.  Ja ūdenžurku migas ir  dārzos vai laukos, tās ātri vairojas un kļūst grūti iznīcināmas. Tātad, ko jūs varat darīt ar šiem kaitinošajiem grauzējiem? Visefektīvākais un ekoloģiskākais risinājums ir profilakse, izmantojot mērķtiecīgu skaņas atbaidītāju un ūdenžurku slazdu izmantošanu.

Lai efektīvi kontrolētu teritoriju, mums vispirms ir jāsaprot, kā viņas dzīvo.

Grauzēji ziemā nevairojas, un šajos smagajos apstākļos daudzi dzīvnieki iet bojā, tāpēc pavasarī to ir vismazāk. Tas strauji mainās līdz ar maigākas temperatūras iestāšanos un dabas uzplaukumu. Aramzemes, lauku un dārzu perifērijas teritorijas ar augstu un blīvu veģetāciju ir problemātiskas. Tur  ūdenžurkas paliek netraucētas, un cilvēki un plēsēji tās gandrīz nemana. Ja ūdensžurku populāciju uzreiz nepamana un nenokontrolē, tās dažu nedēļu laikā savairojas, un vēlākais līdz vasarai skartās teritorijas burtiski tiks pārdzīvotas. Ūdensžurkas vairojas no marta līdz oktobrim un šajā periodā dzemdē trīs līdz četras reizes ar vidēji pieciem mazuļiem.

Uzraudzība - savlaicīgi atklāt ūdensžurku invāzijas

Lai novērstu ūdensžurku populācijas pieaugumu lielā skaitā, tā ir savlaicīgi jāatklāj un ātri jārīkojas. Tāpēc ieteicams pavasarī uzstādīt slazdus aizsargājamo vietu perifērās vietās. Noķerto dzīvnieku skaits un biežums labi parāda ūdensžurku populācijas lielumu. Dārzā šādas perifērijas teritorijas ietver krūmus, dzīvžogus utt. Mazie grauzēji augsnē bieži izmanto tuneļu sistēmas, kuras izrakuši kurmji. Ūdensžurka ir plēsējs un var apēst jaunāku dzīvnieku, tāpēc viņu neuztrauc tas, ka viņi dalās ar savām plašajām tuneļu sistēmām. Ūdensžurkas caur tuneļiem nonāk pie augu saknēm un tās apēd.

Kontroles metodes bez indes vai ķīmiskām vielām

Saindētas ēsmas vai indes gāzes izmantošana tiek arvien vairāk kritizēta, jo šīs vielas apdraud citus dzīvniekus. Ķīmiskie kontroles līdzekļi paliek arvien retāk sastopami un tos ir problemātiski iegādāties . Organiski un ekoloģiski apstrādātajā zemē indes ir aizliegtas. Kurmju nonāvēšana Vācijā un Austrijā ir aizliegta, tāpēc šajā gadījumā vienīgā iespēja ir padzīt tos ar skaņu un vibrāciju. Visās pārējās ES valstīs kurmji var tikt kontrolēti. Ideāli piemērots tam ir kurmju slazds SWISSINNO SuperCat. Savukārt ūdensžurkas var bez ierobežojumiem kontrolēt ar jebkādiem slazdiem Tomēr tie ir jāizveido pavasarī kā preventīvs pasākums. Pretējā gadījumā ūdensžurku populācijas pieaug tik ātri, ka vairs nav iespējams tās izķert. Tas jo īpaši attiecas uz lieliem laukiem un aramzemi; dārzā situācija parasti ir daudz vieglāka. Slazdus, ​​piemēram, Ūdensžurku slazdu SuperCat, var ievietot tieši tuneļu sistēmās, kuras izmanto ūdensžurkas. Neatkarīgi no tā, kāds tas ir: parastais, lauka vai rudā, SuperCat ūdensžurku un kurmju slazds ir ideāli piemērots, lai tās noķertu un faktiski uzreiz nogalinātu. Slazds darbojas bez indes un neprasa nekādu ēsmu.

Dabiski un ilgtspējīgi kaitēkļu apkarošanas risinājumi

SWISSINNO ķimikāliju un indes vietā paļaujas tikai uz inovācijām un mūsdienu tehnoloģijām. Videi draudzīgi risinājumi ir izstrādāti arī citiem kaitēkļiem, piemēram, žurkām, pelēm, caunām, lapsenēm vai gliemežiem, kuri darbojas saskaņā ar dabu un vienlaikus ir ļoti efektīvi. Mērķis ir aizsargāt teritorijas, kuras lieto cilvēki, vienlaikus saglabājot ekoloģisko līdzsvaru un saudzējot dzīvniekus no nevajadzīgām ciešanām.