Tuvojoties sezonai aktīvi jādomā par putnu būru uzstādīšanu.

Agrāk nodarbojāmies ar strazdu būru ražošanu, tādēļ labprāt padalīsimies pieredzē. Svarīgi, lai :

1. Putnu būris ir viegli uzstādāms

2. Putnu būris ir viegli tīrāms

Būrītis pie koka stumbra jāpiestiprina 3-5 metru augstumā. Attālums starp būrīšiem var būt neliels – daži metri.
Mājas strazdu un svīru būrīšus var stiprināt arī pie ēku sienām. Skreja var būt arī kvadrātveida vai apļveida. Ja kvadrātveida, tad skrejas malas garums 45–50 mm, ja apļveida, tad diametrs 50–55 mm. Nav ieteicams zem skrejas piestiprināt laktiņu. Vārnveidīgie putni to var izmantot, lai izvilktu pa skreju strazdu mazuļus.
Būrīšus izvieto atklātā ainavā, dārzos, parkos, koku puduros, apdzīvotās vietās, arī mežmalās. Bieži
vienas ligzdošanas sezonas laikā pirmie būrītī ligzdo mājas strazdi, vēlāk, kad strazdi savus putnēnus jauizveduši, būrītī iemitinās svīres.
Putnu būrītim jābūt bez spraugām. Būrītis jāizgatavo no neēvelētiem, sausiem dēļiem, jo no mitriem dēļiem
izgatavots būrītis, ar laiku izžūstot un dēļiem mainot formu, var kļūt šķirbains. Ja, mitriem dēļiem laika gaitā izžūstot,
spraugas tomēr izveidojas, tās dēļu savienojuma vietās aizklāj ar līstēm. Zemāk pieejama informācija lejuplādei no Latvijas ornitologu biedrības un Latvijas putnu fonda. Jebkuros jautājumos droši kontaktējiet ar šīm organizācijām, viņi ļoti izpalīdzīgi un izskaidros visas neskaidrības.

Rasējums Mājas Strazda būrim.


Rasējums Zīlīšu būrim


Izgatavojot putniem mākslīgās ligzdvietas, dēļu vietā lieliski var izmantot arī iztrupējušus koka bluķīšus, kam no dēļiem uztaisa jumtiņu, izzāģē vai izkaļ skreju un nepieciešamības gadījumā ieliek grīdiņu. Izgatavojot putnu būrīšus
no iztrupējušiem koku stumbriem, jāievēro tie paši izmēri, kas šajā izdevumā norādīti būrīšiem.
Lai būrītis kalpotu ilgāk un būtu noturīgāks pret nokrišņiem, tā jumtiņu vēlams nosegt ar ūdensnecaurlaidīgu materiālu – skārdu, ruberoīdu vai citu materiālu. Mēs izgatavojām metāla jumtiņus pie skārdnieka un piestiprinājām tos pie būra ar līmes palīdzību.
Lai vēl vairāk paildzinātu būrīšu mūžu, tos no ārpus var apstrādāt ar kādu no pieejamajiem videi nekaitīgajiem koksnes antiseptiskajiem materiāliem. Mēs apstrādājām strazdu būrus ar lineļļu.
Tādi izskatījās mūsu strazdu būri.




Mājas strazds

Mājas strazds ligzdo lauku ainavā ar viensētām, alejās, pilsētās u.c. apdzīvotās vietās, arī vecos, skrajos platlapju mežžos un augsto purvu salās. Ligzdu būvē no sausas zāles, sīkiem zariņiem, saknītēm, spalvām un vilnas. Olas sāk dēt aprīļa beigās, mazuļi izlido jūnijā.

Lejupielādēt informāciju, ko sagatavojusi dabas aizsardzības pārvalde kopā ar Latvijas ornitoloģijas biedrību
Lejupielādēt informāciju, ko sagatavojusi mammadaba kopā ar Latvijas putnu fondu.

Informācija tika iegūta no Latvijas Ornotologu biedrības mājas lapas (www.lob.lv) un konsultējoties ar speciālistiem.
Informācija tika iegūta no Mammadaba mājas lapas (www.mammadaba.lv) un Latvijas Putnu fonds.