Kāpēc degšķidrums nav laba izvēle grila iekuršanai – un ko lietot tā vietā

Grilēšana ir ne tikai ēdiena gatavošana, bet arī baudījums, ko daudzi no mums asociē ar siltu vasaru, kopā būšanu un gardu smaržu. Taču daudzi vēl aizvien izmanto degšķidrumu, lai aizdedzinātu ogles – un tas diemžēl ir ne tikai neefektīvi, bet arī kaitīgi gan veselībai, gan videi.

Kāpēc nevajadzētu lietot degšķidrumu

1. Kaitīgas ķīmiskas vielas
Degšķidrums satur naftas produktus, kuru sadegšanas rezultātā veidojas toksiski izgarojumi. Šīs vielas var iekļūt ēdienā, it īpaši, ja ogles nav pilnībā sarkanīgas pirms grilēšanas sākuma.

2. Nepatīkama smaka un garša
Pat neliels daudzums degšķidruma var atstāt ķīmisku piegaršu uz ēdiena. Tā vietā, lai izbaudītu dūmu aromātu, ēdiens var kļūt nebaudāms.

3. Bīstamība un negadījumi
Degšķidruma uzliesmošana ir viens no biežākajiem apdegumu iemesliem grilēšanas laikā. Tas var radīt pēkšņu liesmas uzliesmojumu, īpaši, ja tiek pieliets jau degošām oglēm.


Kāpēc izvēlēties ogļu aizdedzināšanas krūzi?

Ogļu aizdedzināšanas krūze ir vienkāršs, drošs un efektīvs veids, kā dabīgā veidā aizdedzināt ogles bez jebkādām ķīmiskām vielām. Tas darbojas pavisam vienkārši:

  1. Apakšā ievieto avīzes vai kokskaidu šķēles.

  2. Virsū ieber ogles.

  3. Aizdedzina no apakšas, un gaisa cirkulācija dara savu.

Pēc aptuveni 15 minūtēm ogles ir vienmērīgi uzkarsušas un gatavas lietošanai.


Priekšrocības:

  • Nekādas ķīmijas – droši arī bērniem un ģimenēm.

  • Vienmērīga degšana – ogles kļūst karstas vienlaicīgi.

  • Mazāks patēriņš – nav nepieciešami papildu līdzekļi kā degšķidrums.

  • Atkārtoti izmantojama – ilgtermiņa risinājums katram grila entuziastam.